Hur agerar du om en person plötsligt faller ner på marken och där denne drabbats av ett plötsligt hjärtstopp? Det är lätt att säga att man skulle agera genom att ge HLR – hjärt- och lungräddning – men i praktiken så är detta betydligt svårare. Inte sällan så kan man se hur en folksamling backar bakåt innan någon rådig kliver fram och påbörjar räddningen. Först då börjar alla andra också agera – genom att ringa ambulans och genom att springa efter närmaste hjärtstartare.
Det avgörande i den frågan är att den rådiga personen ofta agerar på ren instinkt och från ryggmärgen. Något som inte sällan kan härledas till en utförd HLR-utbildning i Stockholm. Att veta hur man ska göra är en sak, att ha kunskapen i ryggmärgen är en helt annan sak.
Genom att ha utfört en HLR-utbildning i Stockholm så får du kunskap som kan hjälpa dig att agera instinktivt och på ett korrekt sätt. Det handlar om kunskap som i slutändan kan vara skillnaden mellan liv och död.
Plötsligt hjärtstopp – du kan rädda en människas liv
Det finns HLR-utbildning för företag, för privatpersoner och för exempelvis organisationer och föreningar att anmäla sig till i Stockholm. En HLR-utbildning tar ungefär en dag att genomföra och under utbildningen lär man sig både rent teoretiskt hur en hjärt- och lungräddning går till – samtidigt som man också rent praktiskt får prova på dockor.
Utöver det så lär man sig även hur en hjärtstartare fungerar och när en HLR ska inledas – och när man inte ska ge hjärt- och lungräddning. Det senare är viktigt. Det första steget är att kontrollera andningen på personen. Andas denne normalt så kan det handla om någonting annat än ett hjärtstopp. Om andningen däremot är onormal – eller inte sker överhuvudtaget – så är en HLR väsentlig att påbörja och detta direkt.
Den kunskap du får vid en HLR-utbildning i Stockholm kan göra skillnad. Årligen drabbas ungefär 10.000 svenskar av plötsligt hjärtstopp utanför sjukvården. Du kan rädda någon av dessa.